Zwierzęta w upale

NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Ceny tuczników

=== Ceny tuczników – Wyścig do zadowolenia kieszeni! Witamy w fascynującym świecie hodowli trzody chlewnej i ceny tuczników! Jeśli jesteś inwestorem, rolnikiem lub po prostu pasjonatem branży, to artykuł jest

Czytaj więcej »

Relacja z Dni Otwartych

W dniach 18-20 stycznia odbyły się Dni Otwarte naszej nowoczesnej chlewni w miejscowości Jaszkowo w województwie wielkopolskim. Towarzyszyła nam firma Big Dutchman, która w większości wyposażyła nasz budynek między innymi

Czytaj więcej »
tuczniki zwierzęta świnki świnie warchlaki rolnictwo przyjazni dla zwierząt gospodarstwo agrotranshandel ath


Zwierzęta gospodarskie źle znoszą wysokie temperatury, dlatego tak ważne jest minimalizowanie ich dyskomfortu.


Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” przypomina, że w upały szczególną troską należy objąć zwierzęta. Trzoda chlewna jest gatunkiem szczególnie wrażliwym na stres cieplny, a jego negatywne skutki przekładają się na zdrowie i wydajność produkcyjną.

– Przy dużej wilgotności powietrza i wysokich temperaturach panujących latem wyniki tuczu świń są gorsze. Dodatkowo upał jest czynnikiem stresogennym, przez co w stadzie może dochodzić do agresji pomiędzy osobnikami w walce o „lepsze” miejsce w budynku. Z tego powodu adaptowanie warunków w chlewni do sytuacji i ochładzanie zwierząt w gorące dni jest niezbędne – tłumaczy związek.

Zalecane parametry mikroklimatu dla trzody:

  • optimum temperatur to 15 – 23oC,
  • optimum wilgotności względnej powietrza 60-80%, przy czym w upały zalecane jest utrzymanie poziomu 60 proc.,
    prędkość powietrza 0,2-0,4 m/s.

Utrzymanie komfortowej dla świń temperatury latem pozwala na zapewnienie wysokiego poziomu dobrostanu, pozytywnie wpływa na ich przyrosty masy ciała i dodatkowo może obniżać ilość tworzącego się amoniaku w pomieszczeniu.

Stres cieplny powoduje straty w naszych gospodarstwach, dlatego zapewnijmy zwierzętom:

  • wygodny dostęp do świeżej wody – 1 osobnik, może jej spożyć w upały nawet do 21% objętości swojej wagi w ciągu dnia,
  • sprawną wentylację w pomieszczaniach gospodarskich – zwracajmy uwagę na ilość powietrza dostarczaną do wnętrza chlewni,
  • świeżą paszę – usuwajmy niedojady, aby nie doszło do zatrucia.
    Jeżeli warunki na to pozwolą możemy dodatkowo:
    – zwiększyć ilość miejsca na 1 osobnika w chlewni – na głębokiej ściółce nie mniej niż 1 m2 na jedną świnię,
    – zraszać lub zamgławiać korytarze/wloty powietrza.

Upał może osłabić apetyt u świń nawet o 20 proc., a niekorzystne warunki i zagęszczenie stada sprzyjają występowaniu agresji w stadzie. Pogryzienia mogą z kolei prowadzić do tworzenia się trudno gojących się ran, a w skrajnych wypadkach są nawet przyczyną upadków.

– Upały są szczególnie szkodliwe dla macior. W przypadku loch prośnych mogą powodować poronienia lub zmniejszenie masy miotów. U loch karmiących upał obniża wydajność laktacyjną, więc prosięta są słabsze i mniej odporne. Warto zatem zadbać o suplementację kwasu askorbinowego w postaci dodatku do paszy dla loch w ilości 0,5 kg/1000 kg paszy lub 0,5 kg/1000 litrów wody – przypomina POLSUS.

Źródło: www.polsus.pl

Call Now Button