NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Rozstrzygnięcie konkursu

Drodzy Kontrahenci, Dziękujemy za udział w naszym konkursie. Wyłoniliśmy aż 3 zwycięzców! Ze zwycięzcami skontaktujemy się osobiście w celu przekazania nagrody. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za

Czytaj więcej »

Dzień Dziadka u świń

Dziadkowie i pradziadkowie – dzikie świnie, które przemierzały lasy i pola, były symbolem siły, sprytu i przetrwania. To dzięki nim współczesne świnki są tak wyjątkowe

Czytaj więcej »

Dzień Babci u świń

Czy wiecie, że świnie, tak jak my, mają swoich przodków, którzy sięgają miliony lat wstecz? Ewolucja świń to fascynująca historia, która prowadzi nas do ich

Czytaj więcej »

Zakończenie konkursu

Rok 2024 dobiegł końca! Czy udało Ci się rozwiązać wszystkie rebusy, które umieściliśmy w naszym zeszłorocznym kalendarzu? Jeśli tak, to ostatni moment, aby go do

Czytaj więcej »

#CIEKAWOSTKA

Świnie na Bahamach – Pig Beach (oficjalna nazwa Big Major Cay). Czy wiedzieliście o tym, że na Bahamach jedna z 700 wysp zamieszkiwana jest nie

Czytaj więcej »
8 przypadków asf u świn cases of asf disease in pigs

Bez strategii rozwoju branży trzody chlewnej nie ruszymy miejsca.

Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG podsumował rok 2022. Wszyscy wiemy jak trudny był to okres dla producentów trzody chlewnej i sektora wieprzowiny. Branża wychodziła z kryzysu po pandemii Covid-19. Wojna w Ukrainie doprowadziła do wzrostu cen zbóż i nośników energii, które miały duże przełożenie na opłacalność produkcji. Pomimo rekordowych cen skupu rentowność produkcji żywca pozostawiała wiele do życzenia.

– Spadło pogłowie świń w kraju do 9,6 mln sztuk. Liczba macior pozostaje na rekordowo niskim poziomie 600 tys. sztuk. Sektor musiał ratować się importem prosiąt głównie z Danii w ilości ok. 6 mln sztuk rocznie. W ciągu ostatnich trzech lat liczba gospodarstw utrzymujących świnie spadła o połowę – wymienia Aleksander Dargiewicz z POLPIG.

– ASF pozostaje głównym czynnikiem limitującym rozwój produkcji świń w kraju. Polska dalej nie ma dostępu do wielu rynków azjatyckich. Producenci świń w strefach czerwonych uzyskują ceny skupu o 40 groszy za kilogram niższe w stosunku do strefy wolnej od choroby. Rekompensaty z tego tytułu zostały wstrzymane od stycznia 2022 r. Brak jest strategii rozwoju branży. Zatwierdzony Plan Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej do roku 2027 nie wystarczy do poprawy sytuacji branży. Brak jest w nim odniesienia do odbudowy krajowej produkcji prosiąt, osiągnięcia samowystarczalności produkcji wieprzowiny, ochrony klimatu jako problemu globalnego oraz uwalniania świń od ASF –  czytamy w podsumowaniu.

KZP-PTCh przyznaje, że nieodzowne jest opracowanie i przyjęcie strategii rozwoju branży, a powiązana z nią specustawa powinna znieść najważniejsze bariery rozwoju produkcji trzody chlewnej. Do najważniejszych zaliczyć można zmianę prawa budowlanego w zakresie inwestycji w produkcję świń, kompartmentalizację ASF, rekompensaty do cen rynkowych dla gospodarstw produkujących w strefach czerwonych, liberalizację obrotu nawozami naturalnymi, transparentność marż w całym łańcuchu dostaw, certyfikację marki polskiej wieprzowiny, integrację poziomą produkcji świń.

Źródło: www.polpig.pl

Call Now Button