W krajach UE ceny skupu tuczników poszły do góry. Szkoda tylko, że zbiegło się to z rosnącymi kosztami produkcji.
Zarząd Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje, że poza Polską, w krajach Unii Europejskiej w ubiegłym tygodniu ceny skupu tuczników rosły 5-11 eurocentów za kg (wbc). Zasadniczymi impulsami popytowymi według związku są: znoszenie obostrzeń Covid-19, sprzyjająca pogoda do rozpoczęcia aktywności grillowej, zbliżający się okres świąteczny oraz wzrost dostaw do krajów azjatyckich (poza Chinami).
Rosnący popyt zbiegł się z obniżoną podażą żywca wieprzowego, rosnącymi kosztami produkcji, transportu, energii i pasz, które dodatkowo zostały zwiększone w wyniku wojny w Ukrainie i problemów logistycznych. – Likwidacja pogłowia macior w Unii Europejskiej, której doświadczyliśmy z powodu braku opłacalności produkcji przez długie miesiące, spowodowała spadek produkcji żywca. Mniejsza podaż tuczników będzie sprzyjała wzrostom cen skupu w kolejnych tygodniach – prognozuje KZP-PTCh POLPIG.
– Największe wzrosty w cennikach w stosunku do poprzedniego tygodnia zanotowano we Francji (+11₵), Belgii (+10₵), Austrii (+10₵), Danii (+8₵) i Hiszpanii (+8₵), gdzie niezadowoleni rolnicy protestowali w Madrycie, a strajk kierowców tirów dodatkowo pogłębił problemy logistyczne. Bardziej umiarkowane wzrosty cenowe zanotowano w Holandii (+5₵) – informuje POLPIG za ISN. Europejski rynek notuje wzrosty również cen mięsa wieprzowego.
W kraju na rynku również zapanował większy optymizm, chociaż średnia cena tuczników w skupach w stosunku do poprzedniego tygodnia została utrzymana na niezmienionym poziomie 8,50 zł/kg (wbc). Podaż tuczników nie jest wysoka, a w okresie przedświątecznym spodziewany jest wzrost popytu na żywiec wieprzowy. – Wzrost cen skupu jest niezbędny, aby producenci żywca byli w stanie pokrywać rosnące koszy produkcji i zaopatrywać ubojnie w surowiec w dłuższej perspektywie czasu – celnie zauważa związek.
Źródło: www.polpig.pl