Stabilizacja jak zaczarowana

NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Ceny tuczników

=== Ceny tuczników – Wyścig do zadowolenia kieszeni! Witamy w fascynującym świecie hodowli trzody chlewnej i ceny tuczników! Jeśli jesteś inwestorem, rolnikiem lub po prostu pasjonatem branży, to artykuł jest

Czytaj więcej »

Relacja z Dni Otwartych

W dniach 18-20 stycznia odbyły się Dni Otwarte naszej nowoczesnej chlewni w miejscowości Jaszkowo w województwie wielkopolskim. Towarzyszyła nam firma Big Dutchman, która w większości wyposażyła nasz budynek między innymi

Czytaj więcej »
prosięta świnki tuczniki warchlaki świnie handel transport

Kolejny tydzień z rzędu ceny żywca zarówno w Polsce jak i w Niemczech ani drgnęły.

Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje o utrzymaniu cen skupu żywca z poprzedniego tygodnia. Co prawda związek zauważa, że nastąpiło niewielkie ożywienie handlu, które poprawiło nastroje na rynku unijnej wieprzowiny. Większe obroty handlowe dotyczyły świeżego mięsa. Pomimo utrzymania cen skupu żywca z poprzedniego tygodnia zapanował zatem niewielki optymizm.

– W Hiszpanii, która przez wiele tygodni notowała spadki notowań, ostatni tydzień przyniósł stabilizację cen. Według ISN, brak zmian w cennikach również odnotowano w Holandii, Danii, Francji, Belgii i Austrii. Cena skupu w Niemczech również nie uległa zmianie. Impulsy rynkowe płynące z handlu są zbyt słabe, aby podnieść cenę skupu żywca. Przeszkodą do wzrostu cen są również braki personelu na liniach ubojowych i rozbiorowych spowodowanych pandemią Covid-19. Dlatego przez kolejny tydzień w Niemczech dla tuczników obowiązywać będzie cena VEZG 1,20 €/kg (wbc) – wymienia POLPIG.

W Polsce zapowiedziano skup wieprzowiny z czerwonej strefy ASF na potrzeby rezerw materiałowych. Skup ma być prowadzony przez kilka zakładów. Niestety nie ma jeszcze podanych szczegółów dotyczących zapowiadanych działań, których celem ma być poprawa sytuacji producentów świń w strefach czerwonych. – Różnica w cenie między strefą czerwoną a wolną wynosi ciągle ponad 60 gr/kg. Tymczasem cenniki skupu w krajowych zakładach mięsnych nie uległy zmianom. Ceny ustabilizowały się na poziomie 5,20-5,25 zł/kg kl. E, co przy rosnących kosztach produkcji nie zapewnia opłacalności rolnikom – czytamy.

Źródło: www.polpig.pl

Call Now Button