Po kilku tygodniach dynamicznych wzrostów, cena tucznika ustabilizowała się.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej stale analizuje ceny żywca wieprzowego na unijnym rynku. Ostatnie tygodnie obfitowały we wzrosty cen. – Niska podaż żywca w połączeniu z większym popytem napędzała wzrost cen w krajach Unii Europejskiej. Od początku bieżącego roku cena skupu w wadze poubojowej tuczników w notowaniach ISN najwięcej wzrosła w Belgii (+0,41€/kg), w Holandii (+0,34€/kg), w Hiszpanii (+0,33€/kg) w Niemczech (+0,31€/kg), w Danii (+0,14€/kg), we Francji (+0,13€/kg) – relacjonuje Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh.
Wzrost ceny stymulowany był również przez rosnący eksport. Hiszpania w pierwszych dwóch miesiącach podwoiła wywóz do krajów trzecich w porównaniu do sytuacji z przed roku. W Azji ponowne rozprzestrzenianie się wirusa ASF powoduje problemy w lokalnej produkcji i koniecznością wspierania się importem.
– 17 marca br. cena w Niemczech w notowaniach VEZG została utrzymana na poziomie 1,50 €/kg (wbc). U naszych zachodnich sąsiadów sytuacja zmieniała się diametralnie. Nadwyżka 1 mln sztuk została zagospodarowana, a producenci muszą liczyć się z opóźnieniami w dostawach prosiąt, co sprawia, że niektóre chlewnie pozostają niezasiedlone – dodaje Dargiewicz.
Również krajowe ceny skupu ustabilizowały się. Za tuczniki ubojnie płacą średnio 5,10 zł/kg żywca. Cena kl E wynosi średnio 6,75 zł/kg.
– Dalszy wzrost ceny żywca wieprzowego będzie z jednej strony wspierany przez zbliżający się sezon grillowy, niższe przyrosty tuczników w czasie gorącego lata oraz duży popyt na rynkach azjatyckich. Na niekorzyść wzrostów cenowych będzie oddziaływać niepewność związana z rozwojem pandemii Covid-19 i możliwymi infekcjami wśród pracowników zakładów przetwórczych – podsumowuje związek.
Źródło: www.kzp-ptch.pl