NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Rozstrzygnięcie konkursu

Drodzy Kontrahenci, Dziękujemy za udział w naszym konkursie. Wyłoniliśmy aż 3 zwycięzców! Ze zwycięzcami skontaktujemy się osobiście w celu przekazania nagrody. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za

Czytaj więcej »

Dzień Dziadka u świń

Dziadkowie i pradziadkowie – dzikie świnie, które przemierzały lasy i pola, były symbolem siły, sprytu i przetrwania. To dzięki nim współczesne świnki są tak wyjątkowe

Czytaj więcej »

Dzień Babci u świń

Czy wiecie, że świnie, tak jak my, mają swoich przodków, którzy sięgają miliony lat wstecz? Ewolucja świń to fascynująca historia, która prowadzi nas do ich

Czytaj więcej »

Zakończenie konkursu

Rok 2024 dobiegł końca! Czy udało Ci się rozwiązać wszystkie rebusy, które umieściliśmy w naszym zeszłorocznym kalendarzu? Jeśli tak, to ostatni moment, aby go do

Czytaj więcej »

#CIEKAWOSTKA

Świnie na Bahamach – Pig Beach (oficjalna nazwa Big Major Cay). Czy wiedzieliście o tym, że na Bahamach jedna z 700 wysp zamieszkiwana jest nie

Czytaj więcej »
tuczniki zwierzęta świnki świnie warchlaki rolnictwo przyjazni dla zwierząt gospodarstwo agrotranshandel ath

Sytuacja na unijnym rynku tuczników stopniowo się poprawia, ale czy to wystarczy?

Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG przekazuje dobre wiadomości. – Hiszpańskie notowania wzrosły już trzy razy z rzędu o łącznie 9 centów za kilogram w ostatnich tygodniach. Presja na rynku zmniejszyła się i łatwiej jest sprzedawać świnie do uboju niż w ostatnich tygodniach. Coraz więcej pracowników rzeźni wraca z kwarantanny. Infekcje koronawirusa zaczynają spadać, a rządy w wielu krajach przygotowują złagodzenie obostrzeń. W tych okolicznościach ubojnie są w stanie zwiększyć moce produkcyjne i zredukować nadpodaż żywca na unijnym rynku trzody chlewnej – czytamy w komunikacie związku.

Wszystkie te impulsy budzą optymizm wśród unijnych uczestników rynku. Oczekuje się, że wkrótce nastąpi sezonowe ożywienie na rynku żywca wieprzowego w wielu krajach UE. – Z drugiej strony utrzymująca się nadpodaż na europejskim rynku mięsa wieprzowego nadal nie sprzyja dalszemu wzrostowi cen skupu – zauważa KZP-PTCh POLPIG.

Na krajowym rynku ceny żywca stopniowo rosną. Średnia cena skupu tuczników w przeliczeniu na wagę poubojową wynosi 5,25 zł/kg kl. E (+0,10 zł t/t). Daleka jeszcze droga czeka producentów świń, aby mogli mówić o pokryciu kosztów produkcji. Szczególnie trudną sytuację producentów świń ze stref czerwonych częściowo łagodzą wyrównania płacone przez ARiMR.

– Hodowcy liczą na obniżenie kosztów nawozów, pasz oraz innych środków produkcji. Prywatne przechowalnictwo wieprzowiny nie przynosi korzyści producentom świń, dlatego podchodzą do tego bez entuzjazmu. Wszyscy zgadzamy się, że rolnictwo nie tylko potrzebuje wsparcia finansowego, ale również przewidywalności. Potrzebna jest strategia dalszego rozwoju sektora oparta na nowoczesnych technologiach i wizji przeszłości. W przygotowanym przez rząd Planie Strategicznym WPR takiej dalekowzroczności nie dostrzegamy – puentuje KZP-PTCh POLPIG.

Źródło: www.polpig.pl

Call Now Button