Czy przy wysokiej inflacji klienci będą kupować mniej?
Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG przyjrzał się ceną na europejskim rynku trzody chlewnej. – Pomimo narzekań branży przetwórczej na trudności w sprzedaży wieprzowiny, w 37 tygodniu ceny tuczników wzrosły w Holandii (+3₵), Belgii (+3₵), w Austrii (+3₵), Francji (+3₵) – informuje POPLPIG za ISN. Dalsze wzrosty uzależnione są od możliwości przełożenia cen żywca na handel detaliczny. Konsumenci obawiają się bowiem wysokiej inflacji oraz rosnących cen nośników energii i bardziej ostrożnie podchodzą do zakupów żywności.
– Turyści wrócili do swoich krajów i w tam poprawiają popyt na wieprzowinę. Podaż żywca pozostaje na niskim poziomie ze względu na wcześniejszą likwidację pogłowia w wielu krajach unijnych – tłumaczy Aleksander Dargiewicz z POLPIG.
W notowaniach VEZG w Niemczech cena tuczników pozostała na niezmienionym poziomie 2,10 €/kg (wbc). – Duże nadzieje wiązane są z możliwością ponownego eksportu wieprzowiny na rynek Korei Południowej. Jednakże na efekty musimy poczekać do czasu zatwierdzenia zakładów przez służby koreańskie – podkreśla Dargiewicz.
W Polsce średnia cena skupu tuczników w klasie E nieznacznie wzrosła i wynosi 9,95 zł/kg (+0,05 t/t).
Źródło: www.polpig.pl