Od prosiaka do tucznika
Od prosiaka do tucznika! Hodowla świń to nie tylko codzienna opieka, ale też obserwacja niesamowitego tempa wzrostu. Czy wiedzieliście, że od etapu prosiaka do etapu tucznika, świnia zwiększa masę ciała ponad 80-krotnie?! To wszystko przy odpowiedniej opiece, zbilansowanej paszy i komfortowych warunkach – efektywna hodowla to efekt wielu codziennych działań. Każdy dzień ma znaczenie – […]
Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego
4 luty – to dziś obchodzimy Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego. Dzięki uprzejmości Pana Przemysława Tecława, zawitaliśmy do Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku k. Poznania, gdzie tradycja spotyka się z historią. Dowiedzieliśmy się, jak na przestrzeni lat rozwijała się sztuka przetwórstwa mięsnego, zobaczyliśmy zabytkowe narzędzia i maszyny oraz poznaliśmy tajniki pracy rzeźników dawniej i dziś. […]
Dzień Dziadka u świń
Dziadkowie i pradziadkowie – dzikie świnie, które przemierzały lasy i pola, były symbolem siły, sprytu i przetrwania. To dzięki nim współczesne świnki są tak wyjątkowe – i chociaż ich życie dziś wygląda nieco inaczej, korzenie wciąż mają głęboko w naturze Podobnie jest z naszymi dziadkami – to oni są fundamentem naszych rodzin. To dzięki ich […]
Dzień Babci u świń
Czy wiecie, że świnie, tak jak my, mają swoich przodków, którzy sięgają miliony lat wstecz? Ewolucja świń to fascynująca historia, która prowadzi nas do ich dalekich „babć” i „dziadków” – pradawnych gatunków dzikich zwierząt. Dziś, w Dzień Babci, pamiętajmy o naszych kochanych babciach, które są prawdziwymi korzeniami naszej rodziny – podobnie jak prababki i pradziadki […]
#CIEKAWOSTKA
Świnie na Bahamach – Pig Beach (oficjalna nazwa Big Major Cay). Czy wiedzieliście o tym, że na Bahamach jedna z 700 wysp zamieszkiwana jest nie przez ludzi, a przez… dzikie świnie? Pewnie zastanawiacie się teraz, jak one tam trafiły? Do dziś pozostaje tajemnicą, jak zwierzęta znalazły się na Big Major Cay. Istnieje kilka teorii: Choć […]
Czerwone mięso – warte utrzymywania w diecie ?
Mięso czerwone czy wartę utrzymywania w diecie. A sama dieta sposób na życie czy katorga tego można dowiedzieć się otwierając nasz post.
Prognoza na przyszłość
Co czeka producentów trzody chlewnej w 2023 roku?
Będzie nowe wsparcie
Komisja Europejska wydała zgodę na nowe dofinansowanie dla produkujących świnie w cyklu zamkniętym.
Dla zapominalskich
Spis stanu stada tylko do końca roku.
Podsumowań czas
Bez strategii rozwoju branży trzody chlewnej nie ruszymy miejsca.