4 luty – to dziś obchodzimy Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego.
Dzięki uprzejmości Pana Przemysława Tecława, zawitaliśmy do Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku k. Poznania, gdzie tradycja spotyka się z historią. Dowiedzieliśmy się, jak na przestrzeni lat rozwijała się sztuka przetwórstwa mięsnego, zobaczyliśmy zabytkowe narzędzia i maszyny oraz poznaliśmy tajniki pracy rzeźników dawniej i dziś.
I tu ciekawostka – to jedyne takie muzeum w Polsce i trzecie na świecie! Miejsce pełne pasji i wiedzy, które warto odwiedzić.
Wszystkim rzeźnikom życzymy ostrych noży, pewnej ręki i satysfakcji z rzemiosła, a Was zapraszamy na film z udziałem Sławka, który przybliży Wam ten zawód.
https://vm.tiktok.com/ZNeoSeLXe
#ATH #AgroTranshandel #TrzodaChlewna #DzieńRzeźnika