POLPIG: Zamiast dopłacać do przechowalnictwa – zapewnijmy ludności ukraińskiej dostęp do produktów wieprzowych.
W związku z udostępnieniem przez Komisję Europejską projektu rozporządzenia wykonawczego KE wprowadzającego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustalającego z góry stawkę dopłat, zarząd Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG opublikował swoje stanowisko w tej sprawie.
Według KZP-PTCh POLPIG skoro cena skupu żywca w ciągu ostatniego miesiąca szybko się odbudowuje (ostatnie notowania tuczników 8,50 zł/kg kl. E) i dalej będzie rosła, to wydaje się, że pomoc producentom świń jest mocno spóźniona. Komisja Europejska wychodząc obecnie z taką propozycją zamierza wspierać nie hodowców, a przetwórców, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji i nie mogą przełożyć szybko rosnących cen żywca na ceny produktów w sieciach handlowych.
Propozycja POLPIG idzie w inną stronę nieefektywny program dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Związkowcy proponują, aby zamiast dopłacać do przechowalnictwa skierować większe środki na:
- przekazanie produktów wieprzowych uchodźcom z Ukrainy, którzy z powodu wojny znaleźli się na terenie wielu krajów Unii Europejskiej;
- wysyłanie wieprzowiny na Ukrainę dla potrzebującej ludności cywilnej oraz walczącej armii ukraińskiej.
– Jesteśmy przekonani, że w ten sposób środki zaplanowane na pomoc dla branży zostaną wykorzystanie bardziej racjonalnie, gdyż zwiększymy konsumpcję, poprawimy sytuację na rynku unijnym, a co najistotniejsze pomożemy przetrwać ludności ukraińskiej dramatyczny okres wojny. Trudno zrozumieć planowane działania KE, w których zamierza się dopłacać do wieprzowiny przechowywanej przez wiele miesięcy w prywatnych magazynach w sytuacji, w której ludzie dotknięci wojną mają trudności z pozyskaniem żywności – czytamy w oświadczeniu.
Tylko czy ta rozważna opinia i plan działania w związku ze zmieniającą się sytuacją rynkową związkowców zostanie wysłuchana przez Komisję Europejską? Na razie pozostaje to tylko pobożnym życzeniem.
Źródło: www.polpig.pl