NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Relacja z Dni Otwartych

W dniach 18-20 stycznia odbyły się Dni Otwarte naszej nowoczesnej chlewni w miejscowości Jaszkowo w województwie wielkopolskim. Towarzyszyła nam firma Big Dutchman, która w większości

Czytaj więcej »
warchlak prosię knur tucznik

POLPIG: Ostatnia prosta do świąt i niełatwy rynek trzody chlewnej.

Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG zauważa znaczące zmiany w strukturze produkcji trzody chlewnej jakie wywołał afrykański pomór świń w naszym kraju. – Obserwujemy odchodzenie małych gospodarstw od utrzymywania świń. Jednocześnie rośnie koncentracja i integracja produkcji trzody chlewnej. Powstaje coraz więcej profesjonalnych ferm- komentuje związek.

POLPIG szacuje, że w pierwszym kwartale 2022 r. pogłowie świń spadnie poniżej 10 mln szt., a liczba macior spadnie poniżej 700 tys. szt. Krajowa produkcja coraz bardziej będzie uzależniała się więc od importu prosiąt i wieprzowiny.

– Obserwujemy trudności ze sprzedażą żywca w obszarze z ograniczeniami III. Mięso z okrągłym znakiem jest dystrybuowane przez lokalne sklepy firmowe zakładów mięsnych, hurtownie oraz sieci handlowe, które to właśnie stanowią największą cześć rynku. Spotykaliśmy się w przypadkami, kiedy sieci odmawiały dystrybucji wieprzowiny z okrągłym znakiem, potęgując tym samym problemy rolników związane ze zbyciem świń w tych strefach – podkreśla problemy hodowców z III strefy POLPIG.

Zakłady mięsne mając ograniczone możliwości sprzedaży swoich produktów do sieci handlowych znacząco ograniczały skup surowca w strefie III. W rezultacie ceny skupu żywca w strefie III utrzymują się na niższym poziomie w stosunku do innych stref. Decydują o tym wyższe wymagania weterynaryjne oraz ograniczony rynek bez możliwości eksportu wieprzowiny.

– W końcówce roku może nastąpić załamanie w łańcuchach dostaw żywca od tych producentów, którzy nie posiadają zatwierdzonego planu bezpieczeństwa biologicznego, a wcześniej sprzedawali świnie do rzeźni zlokalizowanej poza strefą II i III. Rzeźnie te nie będą miały więc dostępu do surowca z takich gospodarstw, a rolnicy mogą mieć problemy w zbyciu świń w obrębie strefy II lub III – prognozuje niezbyt optymistycznie związek, mając nadzieję, że plany bezpieczeństwa biologicznego nie utrudnią handlu w okresie przedświątecznym.

Źródło: www.polpig.pl

Call Now Button