NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Od prosiaka do tucznika

Od prosiaka do tucznika! Hodowla świń to nie tylko codzienna opieka, ale też obserwacja niesamowitego tempa wzrostu. Czy wiedzieliście, że od etapu prosiaka do etapu

Czytaj więcej »

Rozstrzygnięcie konkursu

Drodzy Kontrahenci, Dziękujemy za udział w naszym konkursie. Wyłoniliśmy aż 3 zwycięzców! Ze zwycięzcami skontaktujemy się osobiście w celu przekazania nagrody. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za

Czytaj więcej »

Dzień Dziadka u świń

Dziadkowie i pradziadkowie – dzikie świnie, które przemierzały lasy i pola, były symbolem siły, sprytu i przetrwania. To dzięki nim współczesne świnki są tak wyjątkowe

Czytaj więcej »
warchlak prosię knur tucznik

POLPIG: Ostatnia prosta do świąt i niełatwy rynek trzody chlewnej.

Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG zauważa znaczące zmiany w strukturze produkcji trzody chlewnej jakie wywołał afrykański pomór świń w naszym kraju. – Obserwujemy odchodzenie małych gospodarstw od utrzymywania świń. Jednocześnie rośnie koncentracja i integracja produkcji trzody chlewnej. Powstaje coraz więcej profesjonalnych ferm- komentuje związek.

POLPIG szacuje, że w pierwszym kwartale 2022 r. pogłowie świń spadnie poniżej 10 mln szt., a liczba macior spadnie poniżej 700 tys. szt. Krajowa produkcja coraz bardziej będzie uzależniała się więc od importu prosiąt i wieprzowiny.

– Obserwujemy trudności ze sprzedażą żywca w obszarze z ograniczeniami III. Mięso z okrągłym znakiem jest dystrybuowane przez lokalne sklepy firmowe zakładów mięsnych, hurtownie oraz sieci handlowe, które to właśnie stanowią największą cześć rynku. Spotykaliśmy się w przypadkami, kiedy sieci odmawiały dystrybucji wieprzowiny z okrągłym znakiem, potęgując tym samym problemy rolników związane ze zbyciem świń w tych strefach – podkreśla problemy hodowców z III strefy POLPIG.

Zakłady mięsne mając ograniczone możliwości sprzedaży swoich produktów do sieci handlowych znacząco ograniczały skup surowca w strefie III. W rezultacie ceny skupu żywca w strefie III utrzymują się na niższym poziomie w stosunku do innych stref. Decydują o tym wyższe wymagania weterynaryjne oraz ograniczony rynek bez możliwości eksportu wieprzowiny.

– W końcówce roku może nastąpić załamanie w łańcuchach dostaw żywca od tych producentów, którzy nie posiadają zatwierdzonego planu bezpieczeństwa biologicznego, a wcześniej sprzedawali świnie do rzeźni zlokalizowanej poza strefą II i III. Rzeźnie te nie będą miały więc dostępu do surowca z takich gospodarstw, a rolnicy mogą mieć problemy w zbyciu świń w obrębie strefy II lub III – prognozuje niezbyt optymistycznie związek, mając nadzieję, że plany bezpieczeństwa biologicznego nie utrudnią handlu w okresie przedświątecznym.

Źródło: www.polpig.pl

kubek agrotranshandel zostaw kontakt

ZOSTAW NAM

SWÓJ E-MAIL

a otrzymasz kubek
w prezencie

W podziękowaniu za zostawienie kontaktu kubek w prezencie dla Ciebie.
Wypełnij krótki formularz, a nasz handlowiec skontaktuje się z Tobą w celu przekazania upominku.

Call Now Button