Covid i ASF to obecnie największe bolączki branży. To dzięki tym czynnikom cena jest stabilnie niska.
Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej po raz kolejny alarmuje o trudnej sytuacji w branży. W pierwszym tygodniu 2021 roku nie zanotowaliśmy większych zmian na europejskim rynku wieprzowiny. – Stabilizacja cen skupu żywca na poziomie nie gwarantującym pokrycie kosztów produkcji spędza sen z powiek wielu rolnikom – czytamy w artykule związku.
W Niemczech liczba świń czekających na odbiór do rzeźni powiększyła się ze względu na mniejsze uboje w okresie okołoświątecznym. Co więcej koronawirus nie odpuszcza. W wielu krajach pojawiła się trzecia fala pandemii. – Niektóre zakłady wprowadziły obowiązkowe testy dla pracowników powracających po świątecznej przerwie do pracy. Branża przetwórcza boleśnie bowiem odczuła skutki zakażeń Covid-19 wśród pracowników. Pozytywne wyniki badań dla niektórych zakładów oznaczały ograniczenia w produkcji lub jej całkowite zaniechanie na okres kwarantanny – relacjonuje prezes związku Aleksander Dargiewicz.
Również rozszerzający się wirus afrykańskiego pomoru świń w Niemczech przyniósł dodatkowe reperkusje dla branży w całej Unii Europejskiej. W rezultacie cena skupu żywca wieprzowego spadła w wielu krajach poniżej opłacalności produkcji. 6 stycznia br. w notowaniach VEZG cena skupu żywca w Niemczech pozostała bez zmian 1,19 €/kg (wbc). – W najlepszej sytuacji pozostają kraje, które pozostają wolne od ASF i mogą eksportować wieprzowinę do Chin. Różnica w cenie skupu żywca w Niemczech w porównaniu z Hiszpanią w notowaniach ISN przekroczyła 30 centów za kg – przyznaje Aleksander Dargiewicz.
– Polska znalazła się w jeszcze trudniejszej sytuacji, gdyż krajowe ceny skupu są niższe od niemieckich. Średnio w kraju za kl. E skupy płacą 4,65 zł/kg. Nadwyżka żywca u naszych zachodnich sąsiadów wywołuje presję na ceny skupu na rynku polskim, która będzie stopniowo spadać w nadchodzących tygodniach. Niestety koszty produkcji, a zwłaszcza paszy, w ostatnich miesiącach wzrosły pogarszając trudną sytuację rolników – dodaje Dargiewicz.
Nadzieję na poprawę dają rozpoczynające się wkrótce masowe szczepienia na Covid-19, które przyczynią się do łagodzenia skutków pandemii i ponowne otworzenie hoteli, restauracji i ruchu turystycznego napędzającego gospodarkę i konsumpcję.
Źródło: www.kzp-ptch.pl