Rozpoczął się okres wzmożonego ryzyka pojawiania się ognisk afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach ze świniami. Trwający sezon prac polowych sprzyja przenoszeniu wirusa z lasów czy pól.
Wielkopolska Izba Rolnicza poinformowała o stwierdzeniu pod koniec maja br. wirusa afrykańskiego pomoru świń u dzika ustrzelonego przez myśliwego na granicy powiatów kaliskiego i tureckiego, w województwie wielkopolskim. – Pierwsze próbki przebadano w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Poznaniu, gdzie potwierdzono obecność afrykańskiego pomoru świń. Żeby mieć pewność partię wysłano także do analizy w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach. Pozytywne wyniki badań sprawiły, że dwie gminy powiatu kaliskiego zostały oznaczone jako teren zagrożony ASF – tłumaczy Katarzyna Grzelak z WIR.
Jak poinformował Powiatowy lekarz Weterynarii Pan Miłosz Bakowski to pierwszy taki przypadek w historii powiatu. Ze względu na ten przypadek będzie niezwykle ciężko znieść w tej chwili obszar objęty ograniczeniami. Niech ten przypadek będzie dla wszystkich przestrogą, bo właśnie rozpoczął się okres wzmożonego ryzyka pojawiania się ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w gospodarstwach utrzymujących świnie. – Trwający sezon prac polowych sprzyja przenoszeniu wirusa ASF z lasów czy pól na teren takich gospodarstw. W Polsce w tym roku jak dotychczas odnotowano dwa ogniska tej choroby w stadach świń. Dołóżmy starań, aby nie pojawiło się ich więcej – czytamy w komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa są zarażone dziki. Niestety przyczyną może bywać też człowiek. Zawleczeniu choroby do gospodarstwa można skutecznie zapobiegać. Sprzyja temu zwłaszcza stosowanie się posiadaczy świń, niezależnie od wielkości utrzymywanego stada, do wymagań w zakresie bioasekuracji.
Hodowcy świń powinni w tym zakresie ściśle przestrzegać przede wszystkim następujących zasad:
- utrzymywać świnie w sposób ograniczający ich kontakt ze zwierzętami dzikimi oraz w oddzielnych pomieszczeniach od tych, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
- odpowiednio zabezpieczyć paszę i ściółkę przeznaczoną dla świń,
- stosować dezynfekcję przed wejściami/wjazdami i wyjściami/wyjazdami do i z gospodarstwa oraz pomieszczeń inwentarskich,
- dbać o czystość i higienę, w tym myć i odkażać ręce oraz oczyszczać i odkażać obuwie, narzędzia i sprzęt,
- zapewnić, aby osoby zajmujące się obsługą świń używały odzieży ochronnej i obuwia ochronnego, przeznaczonych wyłącznie do wykonywania tych czynności,
- uniemożliwić osobom postronnym dostęp do budynków inwentarskich oraz prowadzić ścisłą ewidencję osób wchodzących do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
- prowadzić ewidencję (rejestr) środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, wjeżdżających na teren gospodarstwa,
- ściśle przestrzegać zakazu wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa tusz i zwłok dzików oraz pochodzących z nich produktów ubocznych, a także materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF,
- zapewnić, aby osoby, które uczestniczyły w pozyskiwaniu zwierząt łownych, a w szczególności dzików przez co najmniej 42 godziny od zakończenia tych czynności nie zajmowały się obsługą świń.
Hodowco pamiętaj!
Zastosowanie się do tych obowiązków, w tym w szczególności zachowanie podstawowych zasad higieny, częste mycie rąk ciepłą woda z mydłem, dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich, zmiana odzieży i obuwia, oczyszczanie i dezynfekcja pojazdów powracających z prac polowych, przy jednoczesnym ograniczeniu do niezbędnego minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń inwentarskich, są prostymi, a jednocześnie bardzo efektywnymi, sposobami zmniejszającymi ryzyko wystąpienia choroby gospodarstwie.
Źródło: www.wir.org.pl, www.gov.pl/web/rolnictwo