Przedświąteczne ożywienie

NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Ceny tuczników

=== Ceny tuczników – Wyścig do zadowolenia kieszeni! Witamy w fascynującym świecie hodowli trzody chlewnej i ceny tuczników! Jeśli jesteś inwestorem, rolnikiem lub po prostu pasjonatem branży, to artykuł jest

Czytaj więcej »

Relacja z Dni Otwartych

W dniach 18-20 stycznia odbyły się Dni Otwarte naszej nowoczesnej chlewni w miejscowości Jaszkowo w województwie wielkopolskim. Towarzyszyła nam firma Big Dutchman, która w większości wyposażyła nasz budynek między innymi

Czytaj więcej »
prosięta na wsi w australii

Rosną ceny skupu tuczników przy spadających cenach zbóż.

Według Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG obecnie obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez ograniczeń covidowych. Ubojnie gorączkowo szukają surowca. – Podaż żywca jest na poziomie znacząco niższym niż w latach ubiegłych, co jest konsekwencją mniejszego unijnego pogłowia świń sięgającego 4,5 proc. w stosunku rocznym. Na świecie jednak produkcja wieprzowiny rośnie. FAO prognozuje jej wzrost w 2022 r. o 1,8 proc. w stosunku rocznym – tłumaczy związek.

Utrzymuje się pozytywny trend cenowy. – W ciągu ostatnich dwóch tygodni niemieckie tuczniki podrożały o 10 centów i osiągnęły w notowaniach VEZG cenę 2,00 €/kg. Na giełdzie internetowej w Niemczech w ostatnim tygodniu cena wzrosła do 2,10 €/kg. Warto wspomnieć, że wzrosty cenowe nastąpiły przy znacznej redukcji zapasów wieprzowiny w niemieckich zakładach mięsnych. Dodatkowe impulsy pochodzą również z rynków azjatyckich, w tym z Chin. Zamówienia składane przez chińskich importerów są coraz większe, choć daleko im do rekordowych zamówień z lat ubiegłych – wymienia POLPIG.

Na rynku krajowym również widać pozytywne tendencje. Obroty handlowe wieprzowiną rosną. Rosną ceny skupu żywca przy spadających cenach zbóż. Zwiększony popyt wystąpił w okresie niskiej podaży świń przeznaczonych do uboju. Ceny skupu tuczników w niektórych zakładach mięsnych w klasie E przekraczają 10 zł/kg.

Źródło: www.polpig.pl

Call Now Button