Przetwórcy wieprzowiny mają nie lada problem. Wielomiesięczne załamanie rynku i
rezygnacja z hodowli wielu producentów to główne przyczyny braku żywca.
Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej przekazał bardzo dobre
informacje dla producentów trzody. W końcu mamy zauważalny wzrost cen skupu żywca
wieprzowego. Według związku powodem podwyżek była stosunkowa niska podaż żywca na
rynku przy jednoczesnym wzroście popytu, związanym z otwarciem gastronomii i
rozpoczęciem sezonu grillowego w wielu krajach unijnych. Te dobre informacje dla producentów nie są jednak
już tak kolorowe dla przetwórców, którym po prostu brakuje surowca.
W notowaniach ISN w Belgii ceny wzrosły o 6 centów, w Holandii o 5 centów, w Danii o 4
centy, w Hiszpanii o 2 centy. Niemcy, jak zwykle, dały impuls wzrostowy w całej Europie. W
ubiegłym tygodniu cena skupu tuczników wzrosła o 4 centy. W kolejnym notowaniu w dniu
19 maja br. VEZG podniosło ceny o kolejne 8 centów do wysokości 1,54 €/kg (wbc). W
Niemczech podaż żywca jest niska, co wynika z ograniczenia lub likwidacji produkcji w
niektórych gospodarstwach.
Podobnie w Polsce podaż żywca wieprzowego nie nadąża za potrzebami przetwórstwa.
Ubojnie muszą intensywnie szukać brakującego surowca. Obecna cena średnia skupu
tuczników w wadze żywej wynosi 5,25 zł/kg (+0,40 t/t), a w Kl. E 7,05 zł/kg (+0,55 t/t) –
komentuje sytuację rynkową Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh.
Źródło: www.kzp-ptch.pl