Z nadzieją na najbliższy czas patrzą wszyscy. Czy odmrażanie gospodarki po lockdownie podniesie popyt na wieprzowinę?
Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej liczy na poprawę sytuacji na rynku trzody chlewnej w najbliższym czasie. – Zapowiadane stopniowe odmrażanie gospodarki w tym również kanału HoReCa, imprezy weselne i komunie, mogą poprawić popyt na wieprzowinę – przyznaje z nadzieją Aleksander Dargiewicz ze związku.
-Bo niestety zimny początek maja oraz utrzymujące się obostrzenia Covid-19 przyniosły rozczarowanie na europejskim rynku trzody chlewnej. Sezon grillowy został opóźniony w tym roku. Wiele hoteli, restauracji pozostaje dalej zamkniętych. Dodatkowo pracownicy niektórych rzeźni w Niemczech musieli udać się na kwarantannę z powodu zakażeń, co przyczyniło się do ograniczenia mocy ubojowych tych zakładów. Niemiecka wieprzowina dalej pozbawiona jest możliwości wywozu do wielu krajów azjatyckich – komentuje obecną sytuację w krajach Unii Europejskiej Dargiewicz.
Wcześniejszy spadek ceny skupu w Niemczech znalazł niestety odbicie w wielu krajach unijnych. Według ISN obniżki cen skupu tuczników pojawiły się w Belgii, Holandii, Austrii. Hiszpania utrzymała swoją wysoką cenę skupu 1,92 €/kg (wbc), bo cała hiszpańska branża może czerpać korzyści płynące z wysokich marż realizowanych w Chinach. Cena pozostała niezmieniona również w Danii, która również notuje wysoki eksport do wielu krajów azjatyckich. Wzrost ceny zanotowano jedynie we Francji, w której tuczniki są poszukiwane przez ubojnie ze względu na ich małą podaż. Krajowe skupu płacą średnio 4,65 zł/kg żywca oraz 6,25 zł/kg w klasy E. Po znacznych wzrostach cen pasz, opłacalność produkcji pozostawia więc wiele do życzenia.
Źródło: www.kzp-ptch.pl