Presję na ceny skupu żywca wieprzowego we wszystkich krajach UE wywołał problem z eksportem unijnej wieprzowiny do Chin.
Według Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej oczekiwania producentów świń i przetwórców rozeszły się. Producenci trzody chlewnej liczyli na sezonowy wzrost cen, efekt odmrożenia gastronomi i turystyki, sezonu grillowego, który pokryłby rosnące koszty pasz. Nic takiego się jednak nie wydarzyło…
– Ograniczony wzrost popytu nie był w stanie wchłonąć rosnącej ilości niewyeksportowanej wieprzowiny na unijnym rynku. Dlatego cena skupu tuczników spadła, pogarszając jeszcze bardziej trudną sytuację wielu producentów świń – komentuje Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh.
Żywca na rynku UE jest mało, ale zakłady obniżyły uboje. Przetwórcy z wielu krajów Unii Europejskiej narzekają na ograniczony popyt handlu oraz spadek eksportu do Chin, co skutkuje lokowaniem większej ilości wieprzowiny na rynku wspólnotowym, w tym w Polsce. – W nadchodzących tygodniach sytuacja prawdopodobnie się nie poprawi. W notowaniach krajowych średnia cena skupu tuczników w kl. E wynosi 6,45 zł/kg (-0,35 t/t) – czytamy w komunikacie związku.
Ceny trzody chlewnej w Chinach spadły poniżej cen w USA. Niskie ceny w Chinach załamały unijny eksport. Skąd się wzięła nadwyżka żywca wieprzowego na rynku chińskim? – Oficjalne komunikaty rządu chińskiego mówią o odbudowie produkcji trzody chlewnej. Źródła niezależne podają, że chińscy producenci świń, w obawie przed rozprzestrzeniającym się ASF, sprzedają świnie poniżej wagi ubojowej. Bardziej skłaniamy się do drugiej wersji, co oznacza, że po okresie panicznej wyprzedaży żywca na rynku powstanie luka w zaopatrzeniu ubojni, która pociągnie za sobą ponowny wzrost cen żywca. Wówczas unijni eksporterzy wieprzowiny będą mogli odbudować dostawy na chiński rynek, a presja cenowa na unijnym rynku ustąpi – tłumaczy Dargiewicz.
Źródło: www.kzp-ptch.pl