Opóźnienie sezonu grillowego oraz lockdown skutkuje spadkiem cen skupu tuczników.
Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej dostrzega różne trendy w unijnych notowaniach cen skup tuczników. W Danii cena skupu wzrosła o 4 centy. We Francji wzrost wyniósł 3 centy. W Hiszpanii, Holandii i Austrii ceny są ustabilizowane. Belgia zanotowała spadek ceny o 2 centy.
W Niemczech już 21 kwietnia br. w notowaniu VEZG cena spadła o 8 centów do poziomu 1,42 €/kg (wbc). – Podaż żywca na rynku niemieckim jest mniejsza o 10 proc. niż rok wcześniej. Problem jednak jest po stronie popytowej. Sezon grillowy opóźnia się z powodu pogody. Restauracje pozostają zamknięte z powodu pandemii koronawirusa, a brak zamówień z handlu ogranicza zapotrzebowanie na żywiec. Covid-19 pojawił się również w kilku rzeźniach niemieckich, a kwarantanna pracowników ogranicza moce ubojowe na liniach produkcyjnych – tłumaczy sytuację Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh.
Również na naszym krajowym rynku nie jest kolorowo. – Do Polski trafia tańsza wieprzowina z Belgii, co zmniejsza zainteresowanie lokalnym surowcem. Obecnie monitorowane krajowe rzeźnie płacą 4,65 zł/kg żywca oraz 6,25 /kg kl E – dodaje Dargiewicz.
Źródło: www.kzp-ptch.pl