NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Rozstrzygnięcie konkursu

Drodzy Kontrahenci, Dziękujemy za udział w naszym konkursie. Wyłoniliśmy aż 3 zwycięzców! Ze zwycięzcami skontaktujemy się osobiście w celu przekazania nagrody. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za

Czytaj więcej »

Dzień Dziadka u świń

Dziadkowie i pradziadkowie – dzikie świnie, które przemierzały lasy i pola, były symbolem siły, sprytu i przetrwania. To dzięki nim współczesne świnki są tak wyjątkowe

Czytaj więcej »

Dzień Babci u świń

Czy wiecie, że świnie, tak jak my, mają swoich przodków, którzy sięgają miliony lat wstecz? Ewolucja świń to fascynująca historia, która prowadzi nas do ich

Czytaj więcej »

Zakończenie konkursu

Rok 2024 dobiegł końca! Czy udało Ci się rozwiązać wszystkie rebusy, które umieściliśmy w naszym zeszłorocznym kalendarzu? Jeśli tak, to ostatni moment, aby go do

Czytaj więcej »

#CIEKAWOSTKA

Świnie na Bahamach – Pig Beach (oficjalna nazwa Big Major Cay). Czy wiedzieliście o tym, że na Bahamach jedna z 700 wysp zamieszkiwana jest nie

Czytaj więcej »
doradztwo hodowlano żywieniowe ath agrotranshandel

Trwają rozmowy z sieciami handlowymi, by skupowały mięso ze stref czerwonych.

Według Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG trwają rozmowy z sieciami handlowymi w sprawie zakupu wieprzowiny pochodzącej ze strefy III ASF (czerwonej). – Otrzymaliśmy już pierwsze pozytywne informacje o prowadzonych rozmowach z sieciami handlowymi. Niektóre z nich zmieniły swoją politykę zakupową. Czekamy na pozostałe – przekazał optymistyczną wiadomość związek.

Jak podaje POLPIG już 30 proc. polskiego żywca pochodzi ze stref z ograniczeniami. Rolnicy produkujący żywiec w strefach III znaleźli się w dramatycznej sytuacji. Ceny skupu żywca wieprzowego w strefach czerwonych są niższe od tych uzyskiwanych w strefie wolnej od ASF o ponad złotówką na kilogramie. – Warto wspomnieć, że nawet ceny oferowane w strefie wolnej nie pokrywają kosztów produkcji. Rolnicy, którzy znaleźli się w strefach czerwonych, dokładają wiec podwójnie – czytamy w oświadczeniu.

Powodem, dla którego nastąpiło tak duże rozwarstwienie cen skupu, jest brak zainteresowania sieci handlowych produktami pochodzącymi ze strefy czerwonej. – Jest to niezrozumiała polityka handlowców, gdyż żywiec opuszczający chlewnie jest pełnowartościowy i przebadany pod kontem obecności wirusa ASF. Dostawy odbywają się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Ryzyko przedostania się produktów zakażonych na półki sklepowe jest bliskie zero. Warto dodać, że wirus ASF nie zagraża konsumentom. Na jego działanie wrażliwe są jedynie świnie i dziki – puentują związkowcy.

Źródło: www.polpig.pl

Call Now Button