POLPIG: Polscy hodowcy potrzebują cen referencyjnych dla prosiąt i tuczników.
Członkowie Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG opracowali szereg rekomendacji praktycznych dla strategii rozwoju polskiej hodowli trzody chlewnej. Jedną z nich jest ustalenie cen referencyjnych.
– Sektor przetwórczy skupując surowiec, od wielu producentów, posiada w stosunku do niego dużą siłę negocjacyjną. Pozycja ta, jest tym silniejsza, im większe rozdrobnienie produkcji żywca. W rezultacie, producenci, którzy są zmuszeni do indywidualnych negocjacji z dużym przetwórcą, otrzymują mniej korzystne warunki dostaw. Lepsze mogliby otrzymać sprzedając żywiec po cenach wynegocjowanych przez ich organizację branżową – tłumaczy POLPIG. Po czym dodaje, że: – niezbędne jest też wprowadzenie krajowej ceny referencyjnej dla prosiąt. Obecnie to ceny duńskie wyznaczają kierunki zmian cen w Polsce.
Niższe ceny i gorsze warunki dostaw żywca stanowią barierę w rozwoju polskiego sektora produkcji trzody chlewnej w porównaniu do rozwiązań obowiązujących w innych krajach unijnych. W przeciwieństwie do rynku niemieckiego, gdzie cena referencyjna ustalana jest przez producentów trzody chlewnej, w Polsce o cenach skupu decydują zakłady mięsne. Porównując ceny skupu świń w Polsce i Niemczech można zauważyć dużą zgodność trendów cenowych. Podążanie przez krajowe zakłady mięsne za ceną niemiecką nie zawsze odzwierciedla sytuację surowcową na rynku polskim.
Dlatego niezbędne jest inne rozwiązanie. Takie, które również wzmocni siłę negocjacyjną producentów trzody chlewnej, w stosunku do przetwórców. To słaba pozycja negocjacyjna polskich rolników skłania ich, coraz częściej, do wchodzenia w systemy pionowej integracji produkcji. Tucz kontraktowy, w którym integrator bierze na siebie ryzyko rynkowe związane ze zmiennością cen skupu jest rozwiązaniem próbującym pogodzić interesy zarówno rolników jak i integratora.
POLPIG proponuje konkretne zmiany: – Zmiana USTAWY z dnia 17 listopada 2021 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, zezwalająca krajowym organizacjom branżowym zrzeszającym producentów świń reprezentować swoich członków podczas negocjacji cenowych z przedstawicielami dużych zakładów mięsnych. W Polsce działania organizacji branżowych mające na celu wynegocjowanie korzystniejszych warunków cenowych na prosięta i tuczniki, mogą być potraktowane jako zmowa cenowa – słusznie zauważa związek.
Źródło: www.polpig.pl