NAJNOWSZE AKTUALNOŚCI

Od prosiaka do tucznika

Od prosiaka do tucznika! Hodowla świń to nie tylko codzienna opieka, ale też obserwacja niesamowitego tempa wzrostu. Czy wiedzieliście, że od etapu prosiaka do etapu

Czytaj więcej »

Rozstrzygnięcie konkursu

Drodzy Kontrahenci, Dziękujemy za udział w naszym konkursie. Wyłoniliśmy aż 3 zwycięzców! Ze zwycięzcami skontaktujemy się osobiście w celu przekazania nagrody. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za

Czytaj więcej »

Dzień Dziadka u świń

Dziadkowie i pradziadkowie – dzikie świnie, które przemierzały lasy i pola, były symbolem siły, sprytu i przetrwania. To dzięki nim współczesne świnki są tak wyjątkowe

Czytaj więcej »
tuczniki zwierzęta świnki świnie warchlaki rolnictwo przyjazni dla zwierząt gospodarstwo agrotranshandel ath


Zwierzęta gospodarskie źle znoszą wysokie temperatury, dlatego tak ważne jest minimalizowanie ich dyskomfortu.


Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” przypomina, że w upały szczególną troską należy objąć zwierzęta. Trzoda chlewna jest gatunkiem szczególnie wrażliwym na stres cieplny, a jego negatywne skutki przekładają się na zdrowie i wydajność produkcyjną.

– Przy dużej wilgotności powietrza i wysokich temperaturach panujących latem wyniki tuczu świń są gorsze. Dodatkowo upał jest czynnikiem stresogennym, przez co w stadzie może dochodzić do agresji pomiędzy osobnikami w walce o „lepsze” miejsce w budynku. Z tego powodu adaptowanie warunków w chlewni do sytuacji i ochładzanie zwierząt w gorące dni jest niezbędne – tłumaczy związek.

Zalecane parametry mikroklimatu dla trzody:

  • optimum temperatur to 15 – 23oC,
  • optimum wilgotności względnej powietrza 60-80%, przy czym w upały zalecane jest utrzymanie poziomu 60 proc.,
    prędkość powietrza 0,2-0,4 m/s.

Utrzymanie komfortowej dla świń temperatury latem pozwala na zapewnienie wysokiego poziomu dobrostanu, pozytywnie wpływa na ich przyrosty masy ciała i dodatkowo może obniżać ilość tworzącego się amoniaku w pomieszczeniu.

Stres cieplny powoduje straty w naszych gospodarstwach, dlatego zapewnijmy zwierzętom:

  • wygodny dostęp do świeżej wody – 1 osobnik, może jej spożyć w upały nawet do 21% objętości swojej wagi w ciągu dnia,
  • sprawną wentylację w pomieszczaniach gospodarskich – zwracajmy uwagę na ilość powietrza dostarczaną do wnętrza chlewni,
  • świeżą paszę – usuwajmy niedojady, aby nie doszło do zatrucia.
    Jeżeli warunki na to pozwolą możemy dodatkowo:
    – zwiększyć ilość miejsca na 1 osobnika w chlewni – na głębokiej ściółce nie mniej niż 1 m2 na jedną świnię,
    – zraszać lub zamgławiać korytarze/wloty powietrza.

Upał może osłabić apetyt u świń nawet o 20 proc., a niekorzystne warunki i zagęszczenie stada sprzyjają występowaniu agresji w stadzie. Pogryzienia mogą z kolei prowadzić do tworzenia się trudno gojących się ran, a w skrajnych wypadkach są nawet przyczyną upadków.

– Upały są szczególnie szkodliwe dla macior. W przypadku loch prośnych mogą powodować poronienia lub zmniejszenie masy miotów. U loch karmiących upał obniża wydajność laktacyjną, więc prosięta są słabsze i mniej odporne. Warto zatem zadbać o suplementację kwasu askorbinowego w postaci dodatku do paszy dla loch w ilości 0,5 kg/1000 kg paszy lub 0,5 kg/1000 litrów wody – przypomina POLSUS.

Źródło: www.polsus.pl

kubek agrotranshandel zostaw kontakt

ZOSTAW NAM

SWÓJ E-MAIL

a otrzymasz kubek
w prezencie

W podziękowaniu za zostawienie kontaktu kubek w prezencie dla Ciebie.
Wypełnij krótki formularz, a nasz handlowiec skontaktuje się z Tobą w celu przekazania upominku.

Call Now Button